Wybrzeże Pacyfiku
MeksykMeksyk to kraj niesamowitych zabytków, pięknych plaż, różnorodnej kuchni i przyjaznych otwartych ludzi. To idealne miejsce zarówno dla osób poszukujących zacisznego miejsca na podróż poślubną, wymarzonych warunków do uprawiania sportów wodnych, rodzinnych wakacji czy miłośników zwiedzania szlakiem Majów i Azteków. To kraj pełen możliwości, niezapomnianych krajobrazów i niepowtarzalnych doznań.
Położenie: Meksyk to kraj leżący w Ameryce Północnej, sąsiadujący ze Stanami Zjednoczonymi, Oceanem Spokojnym, Zatoka Meksykańską, Morzem Karaibskim, Gwatemalę i Belize. Jest Federacją 31 stanów i Dystryktu Federalnego (ze stolicą). Miasto Meksyk, stolica kraju jest jednym z najgęściej zaludnionych miast świata, a sam kraj jest 14 największym krajem na świecie, zajmującym powierzchnię prawie 2 mln km² i zamieszkałym przez 106 milionów ludzi.
Język: hiszpański oraz 62 języki autochtoniczne
Waluta: peso
Klimat: Ze względu na dużą rozciągłość szerokości geograficznej oraz zróżnicowanie terenu Meksyk cechuje się duża różnorodnością klimatyczną. Na obszarach powyżej zwrotnika Raka dominuje klimat zwrotnikowy kontynentalny: suchy i skrajnie suchy. Poza obszarami górskimi opady nie przekraczają 500 mm rocznie. Pora deszczowa przypada na okres letni, a w północnej Kalifornii na okres zimowy.
Na południu występuje klimat: podrównikowy wilgotny (Kordyliera Wulkaniczna, Jukatan), podrównikowy suchy (południowa część Sierra Madre Wschodniej) oraz równikowy wybitnie wilgotny (Chiapas). W sierpniu i październiku na wschodnim i zachodnim wybrzeżu mogą wystąpić huragany.
Kuchnia i regionalne przysmaki: Meksykańska kuchnia jest bardzo różnorodna, bo została ukształtowana przez Majów, Azteków oraz Hiszpanów którzy podbili Meksyk w XVI wieku. Obecnie poddawana jest wpływom kuchni amerykańskiej, azjatyckiej i europejskiej. Najpopularniejszym meksykańskim przysmakiem jest tacos, tortilla z fasolą i pomidorami, a najbardziej popularnym trunkiem wyrabiana z agawy tequila oraz produkowana z ziaren kakaowca, podawana na zimno, czekolada. Oryginalne meksykańskie potrawy (dziczyzna, ryby, owoce morza) nierzadko przyprawione są popularnymi w kraju pikantnymi i aromatycznymi przyprawami takimi jak chili i sos salsa. Będąc z Meksyku warto spróbować bizochos (słodkich bułeczek podawanych na śniadanie), tamales (pierogów z mięsem podawanych w liściu z kukurydzy lub skórce z banana) oraz Mole Poblado (meksykańskiej potrawy narodowej – gotowanego mięsa z indyka podawanego z sosem z papryki, orzechów oraz gorzkiej czekolady) a również najpopularniejszego w kraju deseru Flan.
Turystyka i sport: Meksyk przyciąga różnorodnością: niesamowitymi zabytkami zachowanymi po Majach i Aztekach, parkami Narodowymi oraz wspaniałymi zabytkami, z których aż 23 zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Do największych atrakcji Meksyku należą zabytki dziedzictwa Majów: Palenque, Tulum, Chichen Itza, Calakmul, Uxmal; Ateków: Teotihuacan, oraz kanały Xochimilco, miasta Monte Alban, Puebla, stary wulkan Popocatepetl, zabytkowe miasto Queretaro i Campeche, oraz prekolumbijskie zabytki w Xochicalco.
Ale Meksyk to nie tylko atrakcje kulturowe i historyczne. To także z najpiękniejszych plaż w tej części świata. Dlatego podczas pobytu w Meksyku nie można nie odwiedzić białych i piaszczystych plaż Riwery Meksykańskiej lub równie pięknych zachodnich wybrzeży kraju. Najpopularniejsze kurorty w kraju to: Puerto Vallarta, Acapulco, Cancun, Cozumel, Ixtapa – Zihuatanejo, Mazatlan oraz Cabo San Lucas.
Meksyk to także wspaniałe rafy koralowe oraz cudowne warunki na uprawianie sportów wodnych: windsurfingu, kitesurfingu czy żeglowania. Nie zabraknie tutaj także atrakcji dla miłośników golfa, jazdy konnej oraz rozrywkowego życia nocnego.